18/2/08

Política mediambiental a Esplugues (1a part)

Des d’aquí vull felicitar l’ajuntament d’Esplugues de Llobregat pels nombrosos premis que ha guanyat en la seva gestió municipal, parcs i jardins, aigües, residus i d’altres que ara no venen al cas. Ignoro quins criteris s’estableixen per atorgar aquests grans premis, el que si sé és que la política ambiental a Esplugues podria anar més enllà.

Si realment es volgués aconseguir una ciutat “sostenible com mai” les mesures haurien de ser més agosarades, ambicioses i efectives, encara diré més, haurien de ser reals.

Perquè, diguem les coses pel seu nom;

Encimentar 234.000m2 del Caufec, crear un barri a Can Cervera, no eliminar les antigues pistes de tennis, mantenir el repetidor de St. Pere Màrtir ajardinar totes les zones verdes internes sense criteris sostenibles, declarar zona verda la llengua engespada del trambaix, regar l’asfalt, permetre activitats sorolloses, no reduir la despesa energètica... de fet podria seguir una estona però en resum, el que s’està fent, és mantenir una pressió sobre el poc entorn natural que ens queda a Esplugues i incrementar el cost de mantenir els espais verds, de fet això està d’acord amb paraules, que resumirem, del pla d’ordenació urbana del 1973 sobre el que es basa l’ajuntament “no legalizar las zonas para poder usar la especulación como medio para atraer una población de clase adecuada i estabilizar la zona,..., se crearan parques i jardines como reclamo,...” Així és normal que el que no serveixi per complir aquest objectiu no és canviï encara que sigui un pas en aconseguir la tan reclamada sostenibilitat.

De fet aquest article pretenia ser una reflexió i un resum de la necessitat i dels punts per fer real un canvi en la política mediambiental, peró és tan extensa la llista de punts a canviar, petites coses que podrien sumar i arribar a un equilibri amb el medi que hem decidit anar per parts i anar publicant per temàtiques a cada butlletí aquestes idees, que posades en pràctica creiem que serien una millora. Avui però no us cansarem més i per tal d’anar fen boca us deixarem amb una llista els temes que vindran i perquè no quedi buit, un parell de punts que creiem prioritaris:

- Aigua.

- Energia

- Residus

- Urbanisme i territori

- Educació ambiental

- Sostenibilitat i/harmonia

- Més

Coses prioritàries serien: la redacció d’un POUM (Pla d’ordenació urbana municipal acompanyat de la memòria explicativa actual com a concreció del pla general metropolità) i d’un PE (pla estratègic), la síntesi d’aquests, l’explicació a la població i la consulta a la ciutadania.

La segona i més senzilla, canviar la campanya “una flor al teu balcó”, per alguna del tipus “un arbre pel teu entorn”.

Per acomiadar-me vull demanar disculpes si algú s’ofèn amb l’article sobretot si és algun representant polític, però costa tant no carregar contra qui és responsable del nostre entorn i responsable perquè a la pràctica tots hi tenim part, però qui té el poder per fer són aquells a qui donem el vot i per tant la responsabilitat de vetllar pel nostre entorn.

3 comentaris:

DL ha dit...

Pel que fa a la proposta de construir un barri als horts de l'àrea de Can Cervera, sembla que és sòlida. La batllessa, aquest dissabte, va vindre a predicar, i va parlar de 500 pisos, dels quals un 50% serien de protecció oficial. Hom pensaria que els principals candidats per aquests pisos seria el jovent de Can Vidalet o de Can Pelegrí, o també famílies d'aquests barris que se'n volen anar (ja se sap, per tot el rotllo de no viure amb els 'extracomunitaris').

Anònim ha dit...

Doncs l'alcaldessa t'ha mentit descaradament.
La proposta es de fer-ne 1000 i un 25%, 250, de protecció oficial.
Ara mateix el planejament vigent nomès permetria fer-ne 450 pisos.
Amb la modificació que proposen els socialistes, apart dels pisos, tamb´ñe proposen 25.000m2 d'oficines i un polisportiu.
La majoria dels terrenys son en mans de constructores

Anònim ha dit...

el sr. anònim té raó però el més preocupant és la falta de límit per cert model de creuxement, quan encara no s'han ocupat ttotes les oficines d'Esplugues encara sen fan més s'hauria de posar una ratio límit al PGM, sabeu com es pot arribar a l'AMT pq et facin cas? sent d'un ajutament... i lo del polisportiu, segur que s'escuden en serveis públics, quan després el cediran a DUET...